Yeni Dönemde TUS Çalışırken Dikkat Edilecek 4 Temel Püf Nokta

Dr.Mehmet Ali Güner

Eveeet! Sevabıyla günahıyla Mart 2022 TUS’u geride kaldı… Eğer istediğiniz yer olmadıysa hiç üzülmeye gerek yok. Artık hatalardan ders çıkararak daha etkin bir şekilde hazırlanma zamanı. Öncelikle yapılması gereken geçmişe miyop bakmak. Pişmanlık hazırlık sürecinizi güçleştiren en olumsuz duygudur! Eğer yeni döneme motive olamıyorsanız şunu düşünün: Artık eskisinden daha tecrübelisiniz!!! Bu işe “0’dan” başlamıyorsunuz. İyi kötü bir sınav geçmişiniz var ve ister inanın ister inanmayın bu tecrübeler sizi rakiplerinizden ayıracak unsurlardır.

Şimdi yapılacakların üzerinden madde madde geçelim:

  1. Sınav analizi ve hedef belirleme: Her dersten kaç doğru kaç yanlış yaptığınızı çıkartın. Özellikle daha önce çalışıp emek verdiğiniz derslerde ne durumda olduğunuz yeni kararlarınız için kilit rol oynayacaktır. Bu bilgileri bir kenara yazdıktan sonra şapkanızı önünüze koyun ve gerçekçi bir hedef belirleyin! Bu hedef illa bir uzmanlık veya hastane olmayabilir, bir net veya puan hedefi de belirleyebilirsiniz. Hedef belirlemek zihninize “çalışmalıyım” mesajı vermeniz anlamına gelir.
  2. Strateji: Eğer sınava hazırlık sürecindeki çalışma şeklinizden memnunsanız ve sadece zaman kısıtı sebebiyle hedefinizi tutturamadıysanız o zaman aynen devam edin. Ancak özellikle zaman harcadığınız derslerde başarılı olmadıysanız değişim zamanı gelmiş demektir. Burada iki soru sormak gerekli: Nasıl çalışıyorsunuz ve nereden/kimden çalışıyorsunuz? Pek çok meslektaşımız bu sorular hakkında kulaktan dolma veya efsane denebilecek bilgilere sahiptir. Örneğin sadece çıkmış soruları çözülerek 60 almak günümüz için mümkün değildir! Benzer şekilde “arkadaşım anatomiyi 200 sayfalık kamp notundan çalıştı hepsini yapmış” diyerek eksik veya yetersiz kaynaklarla çalışmak hem zaman hem de motivasyon kaybına yol açabilir.  Yapılması gereken sizin için doğru olan bir metotla ve doğru bir kaynak takip edilerek çalışmaktır.
  3. Çalışma aşaması: Hazırlık sürecinin en kişisel kısmı burasıdır. Nasıl ve ne kadar çalışmanız gerektiği kişiden kişiye ve dersten derse değişir. Kimi ders veya konular daha kolay ilerlerken kimisi daha zor olabilir. Doğru rakamı bulmak için hedefinizi ve durumunuzu dikkate alın. Mümkün olan maksimum sayıda konu tekrarını ve soru çözümünü birlikte yürütmek gerekir. Eğer bir derse 0’dan başlayacaksanız önerim şöyle olur: 1. Dersi dinleyin ve notunuzun altını çizin. 2. Her konu bitiminde o konunun sorularını çözün, çözemediğiniz soruların açıklamasını okuyun. Ders bitiminde de soruları topluca çözmeyi tercih edebilirsiniz.  3. Tekrar atarken sadece altını çizdiğiniz veya not aldığınız yerleri okuyun. 4. Tekrar tekrar yanlış yaptığınız konuları ufak kağıtlara şahsi notlar alarak bu notları ara ara tarayın. Çalışırken yapılan en büyük hata dip köşe bilgileri öğrenmeye çalışmaktır. TUS’ta hakim olabileceğinizin çok üstünde bilgi yükü ile karşı karşıyasınız ve kimse sizden o branşların uzmanı olmanızı beklemiyor. Bu sebeple hedefiniz kolay ve orta ağırlıktaki bilgileri öncelikle öğrenmek olmalıdır. Zor bilgileri sonraki tekrarlara bırakmak daha akıllıca olacaktır.
  4. Motivasyon: motivasyon ve azim TUS hazırlığındaki en önemli unsurdur. TUS’a hazırlık kronik inflamatuvar bir süreçtir. İnişler olur, çıkışlar olur. Her gün aynı değildir. Mühim olan nereden nereye geldiğinizi hatırlamaktır. Özetle önünüzdeki yola değil kat ettiğiniz mesafeye odaklanın.

Pişmanlık hazırlık sürecinizi güçleştiren en olumsuz duygudur! Eğer yeni döneme motive olamıyorsanız şunu düşünün: Artık eskisinden daha tecrübelisiniz.

Dr.Mehmet Ali GÜNER

İşte yeni dönem için bir şema hazırladık bile! Son olarak sizlere önerim eğer çıkmaza girerseniz yardım almaktan çekinmeyin. Yalnız olmadığınızı, bizlerin her zaman siz değerli meslektaşlarımız için burada olduğumuzu unutmamanızı isterim. Hepinize başarılar…

Dr. Mehmet Ali GÜNER

TUSmedline eser sahipleri tarafından hazırlanmış sınav stratejileri için spotify kanalımızdaki içerikleri inceleyebilirsiniz.

Tüm Hakları Saklıdır, TUSmedline TUSBlog’da yer alan içerikler Telif Hakkına tabidir. İçerikler eser sahibinin görüşlerini yansıtır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz, kopyalanamaz ve dağıtılamaz.©2022

İlgili Makaleler

TUS koçluğu Hizmetimiz Yayında!

TUSmedline TUS Koçluğu ile size özel hazırlanmış programlarla başarınızı garantileyin!

TUS Koçluğu Hizmetimiz kalite standartları gereği sınırlı sayıda öğrencimizin kullanımına açıktır, lütfen en kısa sürede bizimle iletişime geçerek koçluk hizmeti istediğinizi bize bildirin.