Biyokimya

TUS’ta Biyokimya’dan 22 soru gelmektedir. Ayrıca diğer Temel ve Klinik branşlarda biyokimya bilgisi ile yapılabilecek 7-8 soruyu da dahil edersek toplam 30 civarında soru biyokimya ile bağlantılı şekilde çözülebilmektedir.

Biyokimya’dan çıkan 22 soruyu incelersek; Hücre ve organel bilgisi ile en az bir soru yapılabilmektedir. Örneğin “Aşağıdaki reaksiyonlardan hangisi mitokondride veya sitoplazmada gerçekleşmez?” vb. sorularla sıkça karşılaşıyoruz. Metabolizmanın temel kavramlarından iki soru gelir; ETZ, TCA siklusu veya serbest radikallerden bir soru, ikincil haberci sistemlerden bir soru şeklinde dağılmaktadır. Karbonhidratlardan 2-3 soru gelmektedir: Bu sorular glikoliz veya glukoneogenezle ilgili bir soru, fruktoz veya galaktoz metabolizmasından bir soru ve Pentoz-fosfat yolundan bir soru şeklinde dağılabilir. Proteinler biyokimyanın en ağırlıklı bölümü olup yaklaşık 6-7 soru gelmektedir: Amino asit türevi bileşiklerden, posttranslasyonel amino asitlerden, protein yıkım ürünü olan azottan oluşan amonyak ve üre metabolizmasından, amino asitlerin karbon iskeletlerinin yıkım ürünlerinin ketojenik, glukojenik veya TCA ile bağlantısından, amino asitlerin yıkımındaki aksaklıklardan kaynaklanan metabolik hastalıklardan,plazma proteinlerinin genel özelliklerinden ve son olarak porfirin yani HEM sentezi veya Hem yıkım ürünü olan Bilirubin metabolizmasından birer soru gelmektedir. O yüzden proteinler konusuna mutlaka iyi çalışılmalıdır. Lipitler genellikle üç-dört soru çıkartmaktadır: Yağ asit sentez veya yıkımı, kolesterol sentezi veya kolesterol türevi maddeler ile fosfolipit veya sfingolipitlerden olmak üzere üç soru ve eğer dördüncü bir soru olacaksa lipoprotein metabolizmasından gelir. Vitaminlerden çoğu zaman bir soru ile sorgulanmaktadır. Özellikle B12, folik asit, A veya D vitamini soru potansiyeli yüksek konulara örnektir. Hormon bilgisiyle genellikle çözülecek iki soru olur: Bunlardan biri hormonların temel etki mekanizmaları, diğeri de insülin / glukagonun etki mekanizması ile ilgili olmaktadır. Nükleik asitlerden iki-üç soru gelmektedir. Soru dağılımı pürin ve pirimidin metabolizması, DNA sentez ve onarımı ile mRNA, protein sentezi veya posttranslasyonel modifikasyon şeklindedir.

Değerli arkadaşlarım son birkaç sınavdır yukarıda saydığım konu başlıkları ile ilgili organik kimya kokan iki-üç tane çok zor soru gelebilmektedir. Lütfen sınav esnasında bu gereksiz sorulara takılıp kalmayın. Bunlar biz uzmanların dahi zorlanacağı tarzda sorulardır. İçinizden derin bir nefes alıp, bunları unutun ve yapabileceğiniz sorulara odaklanın.

Sınavda Biyokimya’dan siz değerli öğrencilerime 22 soruda 15-17 soruyu  hedef olarak belirliyorum. TUSmedline Biyokimya derslerinin desteği ile bu hedefin uzak olmadığını göreceksiniz. İyi bir hazırlık süreci geçirmek üzere hepiniz hoşgeldiniz…

TK TUSmedline · 13/09/2021

Eylül TUS’una göre güncellenmiş 25 Konu ve 56 Bölümden oluşan Biyokimya paketimize erişim sağladığınızda anlatımla birebir uyumlu ders notu PDF’lerine de erişim sağlayacaksınız. Versiyon kontrol yönteminin benimsendiği bu ders notları, eser sahipleri tarafından sürekli güncel bilgilerle yenilenecek ve sınava hazırlık sürecinde sizlere sunuluyor olacaktır.

Bu pakete ödeme onay tarihinizden itibaren 365 takvim günü boyunca erişebilirsiniz. İzleme konusunda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. .

Ders İçeriği

Tümünü Gör
Ders İçeriği
0% Tamamlandı 0/1 Adım
Ders İçeriği
0% Tamamlandı 0/1 Adım
Ders İçeriği
0% Tamamlandı 0/1 Adım
Ders İçeriği
0% Tamamlandı 0/2 Adım
Ders İçeriği
0% Tamamlandı 0/1 Adım
Ders İçeriği
0% Tamamlandı 0/1 Adım
Ders İçeriği
0% Tamamlandı 0/3 Adım
1 / 2

Eğitmen Hakkında

+449 Kayıtlı Kullanıcı
Kayıt Olun
Bu kurs şu anda kapalı

Ders İçeriği

  • 25 Konu
  • 57 Bölüm

TUS koçluğu Hizmetimiz Yayında!

TUSmedline TUS Koçluğu ile size özel hazırlanmış programlarla başarınızı garantileyin!

TUS Koçluğu Hizmetimiz kalite standartları gereği sınırlı sayıda öğrencimizin kullanımına açıktır, lütfen en kısa sürede bizimle iletişime geçerek koçluk hizmeti istediğinizi bize bildirin.